Àngel Burgas guanya el ‘Guillem d’Efak’, després de 8 anys sense convocar-se

0
87

L’associació Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears ha tornat posar en marxa una nova edició del Guillem d’Efak per tal d’impulsar la creació de textos teatrals. El guanyador n’ha estat Àngel Burgas amb l’obra ‘F.U.T.U.R.’

Sa Xerxa va ser l’encarregada d’impulsar el Premi Guillem d’Efak durant 10 anys fins que l’any 2012 es va veure obligada a suspendre-ho per falta de finançament. Ara, 8 anys després i coincidint amb el 25è aniversari de la mort de Guillem d’Efak, Sa Xerxa considera que és un bon moment per reprendre la iniciativa, i donar suport a dramaturgues i dramaturgs de teatre infantil i juvenil. L’associació recupera així l’esperit del Premi Guillem d’Efak. 

El jurat, reunit aquest dimarts 1 de desembre de 2020 i format per: Caterina Valriu Llinàs, professora titular de la UIB experta en literatura infantil i juvenil i narradora (Catalina Contacontes); Caterina Florit, actriu, autora i directora d’escena; Roser Ros i Vilanova, Pedagoga, narradora i escriptora. Presidenta de Tantàgora i professora de la Universitat Ramon Llull; Pere Josep Santandreu Brunet, director de l’Auditori Sa Màniga i Doctor en Història del teatre; Jaume Gomila Capó, president de Sa Xerxa en representació de l’entitat organitzadora i Marina Salas que com a coordinadora; ha deliberat que l’obra que mereix ser desenvolupada és la d’ÀNGEL BURGAS I TRÈMOLS, titulada F.U.T.U.R.

Sa Xerxa L'associació Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears ha tornat posar en marxa una nova edició del Guillem d'Efak per tal d'impulsar la creació de textos teatrals. El guanyador n'ha estat Àngel Burgas amb l'obra 'F.U.T.U.R.'

Sinopsi de F.U.T.U.R.

Dos nens (12 i 13 anys) que viuen l’any 2071 estan jugant una partida virtual en un simulador, cadascú des de casa seva. No es coneixen (només són amics en xarxa) però juguen una partida “de dobles”: retrocedeixen virtualment l’any 2005 per investigar què signifiquen unes imatges que el pare d’un d’ells va trobar amagades dins d’un objecte al fons del mar. Són imatges d’una dona negra desesperada damunt d’una barca en una nit de tempesta. Aquest joc de simulació té unes normes i s’hi recrea la figura d’un “jutge de partida” virtual que dona pistes o castiga errades. L’objectiu dels jugadors (que es fan passar per joves de 25 anys) és esbrinar qui era aquella dona, per què es lamentava i per què va enregistrar les imatges.

F.U.T.U.R parla del drama de la immigració il·legal actual que causa milers de morts al món. Els dos infants, des del futur i a través d’un simulador futurista, recreen la tragèdia a l’interior d’una pastera que podia haver tingut lloc l’any 2005 a les costes de Tarifa: una mare desesperada intenta salvar el seu nadó durant una travessia.

Menció especial

El jurat també vol fer una menció especial per MADO LAPÓ I NA XESCA XERRAIRE de na Sílvia Navarro Perramon, per la qualitat de l’obra.

Premi

La present convocatòria té una dotació econòmica de 3.000 euros. Les obres presentades han de ser escrites en llengua catalana, originals i inèdites i no haver-se estrenat cap espectacle a partir del text, ni haver guanyat cap premi amb anterioritat, a més de no estar en procés d’edició o no tenir els drets d’edició o representació compromesos.

L’ajut inclou una fase d’acompanyament en la qual l’autora o autor seleccionat treballarà a partir del text, presentat inicialment, assessorat per experts (assessorament dramàtic i lingüístic). Un cop realitzat aquest procés de tutories, s’obtindrà l’obra final. També es realitzarà una presentació a l’escola de Vilafranca per rebre el feedback dels infants abans de concloure el procés d’escriptura. Sa Xerxa de teatre infantil i juvenil, juntament amb les institucions convocants promourà, després de la fase de reescriptura del text, l’edició de l’obra final del guanyador. També es promourà la realització d’unes lectures dramatitzades en el transcurs de la FIET 2021.

La iniciativa compta amb el suport econòmic de la Vicepresidència de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell Insular de Mallorca.

DEIXA UNA RESPOSTA

Per favor introduïu el vostre comentari.
Per favor introduïu aquí el vostre nom