Com han estat els “Encuentros Escena Joven”?

0
50

La codirectora artística Àngela Jaume i la coordinadora i gestora Aina Quintana de Sa Xerxa de Teatre han assistit als Encuentros Escena Joven a Pamplona els passats 23 i 24 de gener. Aquestes trobades, organitzades per Punto Gunea, foren emmarcades dins el seu projecte Latxa.

Durant aquests dies, les nostres dues treballadores han estat acompanyades per altres professionals del sector de les arts escèniques de tot l’Estat. De fet, també han assistit als Encuentros companys de la companyia la Rous, la Mostra d’Igualada, l’associació professional Teatre per a Tots els Públics, la companyia Ultramarinos de Lucas, la Generalitat de Catalunya

Les trobades han consistit a un seguit de sessions formatives i informatives per a professionals del circuit teatral. Per començar, la primera activitat fou una taula rodona amb joves emergents de Navarra. Els quatre navarresos explicaren la seva experiència i projecte professional dins el camp de les arts escèniques, posant el focus a les necessitats, les inquietuds i la mirada dels joves del sector. D’aquí, en sorgiren reflexions interessants que encetaren un debat ben enriquidor entre els assistents.

La segona sessió fou impartida per José Diego Ramírez i Enrique Torre, que parlaren de les Intel·ligències Artificials en el món de les arts escèniques, tema a l’ordre del dia. Les IA faciliten processos del món del teatre, sobretot en el marc de la gestió, i ajuden a reduir el temps de certes tasques. Segons comentaren, en això sembla que no hi ha debat, però aquesta nova tecnologia entra en qüestionament ètic quan s’apliquen les IA en els processos creatius.

En les jornades dels Encuentros Escena Joven també hi va haver espai per al debat informal. De manera més distesa i amb un cafè a la mà, els professionals de les arts escèniques pogueren reflexionar respecte de les qüestions tractades a les dues primeres sessions. En aquesta ocasió, totes les entitats assistents compartiren la seva voluntat d’incloure i implicar els joves dins el circuit escènic i, així, s’establiren llaços i col·laboracions per contribuir conjuntament en aquesta direcció.

El segon dia va començar amb un col·loqui format per Laura Bové, la tècnica d’Arts Escèniques de la Subdirecció de Promoció Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat; Antonio Canovas del Teatre de Màlaga i David Lainez de l’entitat organitzadora Punto Gunea. Els tres ponents lideren projectes de gestió de públics joves en arts escèniques i, segons n’Àngela i n’Aina, fou ben inspirador sentir-los explicar les seves experiències. A més, aportaren un coneixement molt divers, ja que han treballat en àmbits ben heterogenis: en companyies teatrals, l’administració pública, la iniciativa privada…

Seguidament, fou el torn d’Eva Ferré del Festival Z, Jacinto Gómez d’Encuentros Te Veo i  Ramón Giné de La Mostra d’Igualada, que varen explicar els seus festivals, tots ben lligats al públic jove. Per acabar, s’enfocà la darrera sessió a la creació de nous públics i al creixement artístic del teatre. Per adreçar-s’hi, en parlaren Manuel González de la Feria Teatro de Castilla y León, Ramoni López de la Red de Teatros de Navarra i Juan Francisco García, antic director del Festival i Teatro Villa de Molina.

Sa Xerxa La codirectora artística Àngela Jaume i la coordinadora i gestora Aina Quintana de Sa Xerxa de Teatre han assistit als Encuentros Escena Joven a Pamplona els passats 23 i 24 de gener. Aquestes trobades, organitzades per Punto Gunea, foren emmarcades dins el seu projecte Latxa.

Després d’escoltar i poder debatre amb tants de professionals del sector, n’Àngela i n’Aina en sortiren amb moltes ganes de treballar per veure com es poden acostar les arts escèniques al jovent; en el nostre cas, al de les Illes Balears. A més, després d’escoltar totes les reflexions dels pontents i companys als Encuentros, des de Sa Xerxa ja s’està fent feina per obrir les portes i ser més accessibles als professionals emergents del circuit escènic.

Els dos dies de jornades han estat un espai ple de comunicació i anàlisi del sector que han propiciat el naixement de nous projectes i maneres de fer. Per això mateix, agraïm la convidada de Punto Gunea. Continuarem assistint als Encuentros Escena Joven per seguir establint vies d’accés al teatre per als més joves i per adreçar-nos al públic del futur perquè ells són, en definitiva, el present.

DEIXA UNA RESPOSTA

Per favor introduïu el vostre comentari.
Per favor introduïu aquí el vostre nom