A final de 2021, va sortir a la llum la publicació que reunia les 16 comunicacions que s’entregaren a la segona edició de les Jornades d’Estudis Locals de Vilafranca. Per a aquesta ocasió, dues joves del municipi, Maria Neus Adrover i Margalida Galmés, enfocaren el seu article a la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears, impulsada per Sa Xerxa de Teatre. La FIET, que és viva des de 2002, ha estat una constant a la infància i adolescència de les dues autores, que la prenen com a seva i s’hi endinsen per acabar conformant un estudi detallat i polièdric.
La seva investigació du per títol L’origen i l’evolució de la FIET: l’excepcionalitat d’aquesta fira de teatre, posant l’èmfasi a per què la fira de Vilafranca és particular i sense precedents al territori. Per fer-ho, enceten la comunicació amb un estat de la qüestió –que ajuda a justificar l’interès del treball–, seguit d’una explicació de l’origen tant de Sa Xerxa com del projecte de la FIET.
A més, com que per entendre la Fira també és necessari indicar-ne els condicionants que dificulten el seu desenvolupament anual, es posa l’enfoc al seu finançament i a com la va limitar la pandèmia de la COVID-19. Finalment, es mira cap al futur amb una cita ben acurada del president de Sa Xerxa Jaume Gomila:
“Ho hem de preservar, s’ha de mantenir aquesta oportunitat. Primer, perquè la gent gaudeixi del teatre, i, segon, per les companyies d’aquí, que han crescut i han tengut l’oportunitat de conèixer com es fa feina dins el món professional de les arts escèniques, i han pogut saber el que és competir en primera divisió”.
Tot i tractar-se d’una peça en format acadèmic, les autores no eludeixen els aspectes més emotius i sentimentals que suposa la FIET per al poble de Vilafranca i per a tota Mallorca. Redacten una bateria de motius pels quals existeix un “segell FIET”. Mas i Galmés parlen de l’essència de la Fira, adreçant-se primer a l’ambient social que crea, però també a la importància que es dona a transmetre als infants els valors i principis mediambientals i d’igualtat. Així mateix, es dedica una secció a tractar l’aportació dels habitants de Vilafranca que, amb el voluntariat, acaben fent possible un projecte d’aquestes dimensions i envergadura.
Després de l’exposició que en va fer Maria Neus Adrover l’11 de desembre de 2021 a la sala Francesc Amengual de S’Escorxador de Vilafranca, la comunicació es pot consultar al recull II Jornades d’Estudis Locals de Vilafranca (2001). Així i tot, les autores ens n’han cedit una còpia perquè pugueu indagar tot el que vulgueu en aquesta investigació, que podeu consultar aquí.