Titirijai a Tolosa i jornades de COFAE a Madrid

0
13

El novembre passat, des de Sa Xerxa de Teatre, vàrem poder anar al Titirijai, el Festival Internacional de Marionetas de Tolosa, celebrat del 23 de novembre a l’1 de desembre. Amb 42 anys d’història, continua sent dels més importants i antics de l’estat espanyol dedicat a l’art dels titelles. En aquesta edició, s’oferiren 39 actuacions de 18 companyies diferents, les quals consistiren, sobretot, a actuacions multidisciplinàries dirigides a un públic de totes les edats. Els eixos centrals del festival són la programació, la formació i la divulgació dels titelles i, per això, Tolosa es va vestir 9 dies de companyies professionals –nacionals i internacionals– que actuaren al carrer i a sales. Així i tot, també hi hagué cabuda per als creadors joves amb oportunitats per a companyies basques emergents.

El Titirijai de 2024 va comptar amb peces internacionals, com Piuma de la companyia italiana Di Filippo. L’espectacle està pensat per ser vist de prop i gaudir dels detalls de moviment i les interaccions entre els diferents mides del titella Piuma i el titellaire Remo. L’edició també tengué preestrenes; per exemple, Verne, de la companyia Onírica Mecánica de Murcia. Del Principat, s’interpretaren quatre peces: Soy una ciclopeta, de la companyia Pea Green Boat; Cera 500 horas de vuelo, de Cal Teatre; Melodama o la Venganza de una Huérfana Rusa, de La Puntual; i Ma Solitud, de Guillem Albà. El Titirijai també trobà lloc per a les jornades professionals amb una programació ben diversa. D’una banda, es presentaren els llibres TITIRITARI, de Malen Amenabar i Miren Amuriza, i Los secretos del titiritero i La extraordinaria vida de Polichinela, de Paco Paricio. També es va poder presenciar l’agermanament de les tres cases de titelles TOPIC de Tolosa, La Puntual de Barcelona i La Casa de los Títeres de Abizanda d’Osca. Finalment, se celebrà el 15è aniversari del TOPIC i l’homenatge a L’Estaquirot Teatre.

Aquest novembre, concretament els dies 25 i 26, també vàrem assistir a les jornades a Madrid de COFAE: Acercando miradas, compartiendo preocupaciones. Des de la coordinadora, impulsen aquestes jornades de formació i reflexió amb periodicitat anual amb la intenció de crear espais de trobada entre professionals i entitats del sector de les arts dramàtiques. Així, a part de celebrar l’Assemblea General Ordinària de COFAE (el 25 de novembre a les 10 h), es va aprofitar la convocatòria per a dur a terme una sèrie d’activitats per repensar el sistema de fires i analitzar les condicions i la situació del col·lectiu.

La primera activitat després de l’AGO, fou una trobada amb tres representants de l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM): Miriam Gómez Martínez, subdirectora general de teatre; Patxi Larrañaga, responsable de PLATEA, i María del Carmen Fernández Pico, assessora de la Unidad de Apoyo a la Dirección. A la tarda del 25 de novembre, se succeïren dues taules rodones amb diferents especialistes del sector. A la primera xerrada, intervengueren Ana Velasco, presidenta de FEAGC; Silvia Pereira, vocal de la junta directiva d’ADGAE, i Gonzalo Moreno, en representació d’ASSITEJ. Els ponents de la segona conversa foren Oscar Castaño “Garbitxu”, president de PATEA i Marisol Rico; Carlos Such, representant CIRCORED; Ana Isabel Gallego, com a membre de TE VEO, i Claudia Morgana, de part de FECED. Començà la programació de dimarts 26 de novembre amb una dinàmica de feina grupal en relació amb les temàtiques treballades a les taules rodones del dia enterior. Després, es posà punt final a les jornades amb la tercera xerrada, una trobada amb responsables de la Junta Directiva y Gerencia de la La Red Española de Teatros, Auditorios, Circuitos y Festivales de Titularidad Pública. Intervengueren Juan Herrero, president de la Red; Francisco Flor, vocal de la Junta Directiva, i Elvira Gutiérrez, directora gerent.

Amb tot, continuam convençuts de la necessitat de Sa Xerxa es mou. És a dir, de viatjar a altres activitats del sector, siguin trobades de professionals o fires d’altres indrets, per analitzar-nos, reflexionar, fer avançar la nostra entitat i, sobretot, aprendre. La coordinadora de fires de l’estat, COFAE, sempre impulsa les millors activitats per escoltar les opinions dels nostres companys de professió i ens ofereix uns espais perquè ens trobem i puguem conversar entre nosaltres. D’altra banda, assistir al Titirijai ens ajuda a conèixer una altra manera de fer feina, incorporar els seus punts forts al nostre mecanisme i no perdre el contacte amb el món dels titelles que, al final, és una de les passions dels més petits en totes les fires i festivals que impulsam com a Sa Xerxa a les Illes Balears.

DEIXA UNA RESPOSTA

Per favor introduïu el vostre comentari.
Per favor introduïu aquí el vostre nom