Salvem FIET, salvem Sa Xerxa!

0
264

La FIET, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears, assoleix aquest 2022 la seva vintena edició, tota una fita! La FIET és una festa de la cultura que converteix el poble de Vilafranca de Bonany, a Mallorca, en un aparador del teatre per a infants i joves, tant creat a les Illes com més enllà de les nostres fronteres. 

Com ho aconseguim això? Durant quatre dies del mes d’octubre, concretament la tercera setmana del mes, Vilafranca es transforma en l’epicentre europeu del teatre infantil i familiar; tots els racons del poble respiren teatre, les companyies comparteixen temps (i casa!) amb famílies voluntàries que els acullen, s’organitzen tota mena d’activitats per a públic general i per a públic professional… les arts escèniques esdevenen el fil que embasta la vida de Vilafranca durant un cap de setmana llarg.

Però qui hi ha al darrere d’aquesta fira? Sa Xerxa, una associació sense ànim de lucre que es va crear també fa vint anys i que és la força que impulsa tant la FIET com un seguit de projectes per a públic infantil i juvenil a les quatre illes del nostre arxipèlag: el Millor! Festival a Cala Millor (Mallorca), el Festival Barruguet a Santa Eulària des Riu (Eivissa), La Mostra d’espectacles infantils de Formentera, el Festival de teatre infantil de Maó i el Festival de les Arts al Carrer de Cala Rajada (Mallorca).

Des de Sa Xerxa volem assolir dos objectius essencials: d’una banda, fomentar que els espectacles de qualitat arribin a tots els racons de les Illes Balears i, al mateix temps, poder contribuir de manera decidida al reforç de la indústria cultural de la nostra comunitat.

Ara que complim 20 anys ens trobam en un moment econòmic delicat que amenaça la continuïtat tant de la FIET com del projecte global de Sa Xerxa. Per això, volem demanar-te que ens ajudis a fer realitat aquesta vintena edició de la nostra fira i que puguem continuar endavant amb el nostre projecte de fer de la cultura un dels motors de les nostres illes.

De bon principi a l’associació ens vàrem marcar la nostra Ítaca: ser Sa Xerxa de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears. I aquests anys ens han donat un bell viatge, al llarg del qual hem omplit les nostres xarxes d’experiències, alegries i coneixences que han inspirat i fer créixer tant la FIET com el projecte global de Sa Xerxa.

Fent una mirada enrere, veim tot el que hem aconseguit i volem lluitar per fugir de la fragilitat econòmica amb la qual vivim des de fa anys. La FIET és un punt de referència per a les arts escèniques per a la infància i la joventut tant en l’àmbit espanyol com europeu, punta de llança en oferir espectacles de qualitat per als més petits de la casa. Al voltant d’aquesta petita gran fira hem construït tot un entramat d’iniciatives i projectes que cerquen acostar el teatre als pobles arreu de les Illes Balears:

  • Els festivals Millor! (Cala Millor), Barruguet (Santa Eulària des Riu), la Mostra d’espectacles infantils de Formentera, el Festival de teatre infantil de Maó i el Festival de les Arts al Carrer de Cala Rajada
  • TAP – Teatre als Pobles, programació d’espectacles per a públic infantil a diferents municipis de les Illes Balears
  • Cultura contra la LGTBI-fòbia, programació d’espectacles i tallers sobre diversitat sexual per a estudiants de secundària i batxillerat
  • Premi Guillem d’Efak, de creació de textos dramàtics de teatre infantil i juvenil
  • BÒTIL (Balears Ofereix Teatre i Literatura), un concurs ideat per afavorir la creació d’espectacles de petit format a partir d’obres de la literatura catalana, especialment d’autors de les Illes Balears

Volem que aquest vintè aniversari marqui el punt d’inflexió per a la FIET i, per extensió, per a Sa Xerxa. Volem celebrar tot el camí fet fins ara i posar rumb cap al futur, per continuar desenvolupant els nostres projectes i idear-ne de nous amb l’objectiu d’oferir sempre cultura de primer nivell a un públic molt especial: els infants.

La FIET ha esdevingut amb el pas dels anys una de les trobades més apreciades tant pels professionals com pel públic familiar. Atrau, cada edició, al voltant de 19.000 espectadors i és una de les fires professionals de teatre infantil i juvenil més ben valorades de l’Estat espanyol.

Per això no volem deixar de celebrar la FIET 2022, és una fita massa carregada de simbolisme com per deixar-la passar. Des de Sa Xerxa ens comprometem a posar-hi tota la il·lusió, l’empenta i la feina que sigui necessària, però necessitam suport per poder fer-la realitat i poder ajuntar totes les peces del puzzle:

  • contractar companyies professionals, tant locals com estatals, per oferir els seus espectacles,
  • contractar material i personal tècnic per ajudar a materialitzar aquests espectacles,
  • formar un equip sòlid d’organització per fer que tot encaixi,
  • gestionar la comunicació, la logística, l’atenció als professionals, i tots els altres aspectes del dia a dia de la fira,
  • i, sobretot, oferir al públic una FIET meravellosa perquè la puguin gaudir al 100%!

Amb la vostra col·laboració podrem mantenir-nos aquest 2022 i continuar somiant que ens queden, com a mínim, 20 anys més per endavant! 

Volem seguir fent camí. Només ho aconseguirem amb el vostre suport.
Volem seguir amb aquest preciós projecte cultural. SALVEM FIET, SALVEM SA XERXA!

Incentius fiscals dels donatius

Recorda que els teus donatius poden desgravar entre un 35 i un 80% de l’import total de la teva donació, en funció de si ets persona física o jurídica. Pots fer el càlcul del que Hisenda et retorna a https://ca.goteo.org/calculadora-fiscal.
A més, a https://vimeo.com/246988506 trobaràs informació sobre com descarregar-te el certificat de la teva donació.

Des de Sa Xerxa fa 20 anys que cultivam el desig de gaudir de la cultura. 20 anys acostant el teatre als infants, acostant el teatre als pobles i a les Illes Balears. 20 anys de molta feina, d’activisme en favor de la cultura per a tothom, i també de dificultats econòmiques per estabilitzar el projecte.

És cert que Sa Xerxa rep finançament de diferents institucions locals per dur a terme la FIET i els seus altres projectes, però la veritat és que d’ençà del 2012 ens hem trobat amb diversos entrebancs que han obstaculitzat el nostre camí: precisament el 2012, quan teníem a tocar la consolidació, es va ordenar la suspensió del pagament d’uns ajuts ja atorgats; entre el 2018 i el 2020 es van reduir els imports rebuts de diverses administracions; a més, en els darrers anys s’ha limitat cada vegada més el tipus de projectes que poden rebre suport i, per tant, hem hagut de suspendre el Premi Guillem D’Efak. 

Tanmateix, volem mirar al futur amb optimisme i per això engegam aquesta campanya; en el vocabulari de l’equip de FIET i de Sa Xerxa no hi ha lloc per a la derrota ni el fracàs. Ens adreçam a totes aquelles persones que estimen la cultura, que creuen que aquesta ha de tenir un lloc central en la nostra societat, i que els infants i els joves han de comptar amb projectes fets específicament per a ells; ells són el futur de la nostra societat i, per això, pensam que se’ls ha d’educar en els valors de la tolerància, l’esforç, la igualtat i la inclusió social, des del convenciment que la cultura és un dret que ha d’arribar a tothom sense fer distinció pel nivell econòmic o pel lloc de residència dels ciutadans.

Fer la FIET d’enguany és fer un exercici d’autoafirmació i de reivindicació: Volem seguir acostant el teatre als infants i als pobles i a partir d’aquí persistir en la nostra activitat a favor de la gent essencial: els infants, els joves, les famílies, els creadors, les escoles, els padrins… i d’entre tots ells sobretot incidir en els col·lectius més exclosos. Perquè tots i cadascun amb les seves diferents capacitats tenen dret a accedir a la cultura, amb tots els beneficis personals i socials que això implica.

El camí no ha estat fàcil, però volem continuar endavant.
Ens ajudes a seguir oferint teatre per a tothom?
SALVEM FIET, SALVEM SA XERXA!

DEIXA UNA RESPOSTA

Per favor introduïu el vostre comentari.
Per favor introduïu aquí el vostre nom