Aquest mes de maig ens hem mogut per diferents fires i festivals per estar al dia de l’actualitat escènica, sobretot en circ i titelles! Aquí us ho explicam…
Fira de Titelles
El president de l’associació Sa Xerxa, Jaume Gomila, ha estat convidat a formar part del jurat de la 35a edició de la Fira de Titelles de Lleida, juntament amb Pilar Mas de l’Ajuntament d’Utebo, Domingo Martínez de la Fira Mira Gandia, Grego Navarro del Teatro Gayarre de Pamplona i Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa Rocío Caballero.
En quatre dies (del 2 al 5 de maig), els cinc membres del jurat han assistit a 35 espectacles diferents de titelles i objectes. De fet, la Fira, a part de titelles, està especialitzada a explicar històries amb llapis, papers, globus, instruments musicals, terra, arena… Amb els objectes més insospitats. Aquests espectacles s’adrecen no només als infants, sinó que existeixen funcions d’una profunditat estètica i reflexiva per a adults. Ha estat una oportunitat única per conèixer i conviure amb els artistes i programadors de teatre de titelles i objectes d’arreu del món. Segons en Jaume, la tria ha estat ben complicada i l’experiència, magnífica!
Festival Circaire
Els passats 3, 4 i 5 de maig, l’encarregada del dia a dia de l’oficina Joana Maria Rosselló i la coordinadora i gestora Aina Quintana de Sa Xerxa de Teatre varen anar al Circaire, el festival de circ d’Alcúdia.
Primer de tot, varen participar de les jornades professionals com a representants de Sa Xerxa. Concretament, a la presentació del Festival Territorio Violeta i la Taula rodona: Un escenari propi. La veu de les dones a les Arts Escèniques. Les dues activitats foren ben interessants i s’enfocaren a la temàtica del feminisme en les arts escèniques. La primera sessió va treballar en un procés de conscienciació envers moltes qüestions que envolten la dona durant el procés creatiu: hi ha cap dona amb poder de decisió en l’espectacle? Si hi ha presència de dones a l’escenari, on se situa? El seu personatge gira entorn d’un altre de masculí? Té relat? D’altra banda, la taula rodona s’enfocà a la maternitat i a què suposa aquesta en les feines del circuit escènic.
Així i tot, també gaudiren d’espectacles, tant de companyies balears com de fora de les Illes. Assistiren a Camaleó de la companyia mallorquina Des-Equilibrats. Curiosament, el 2023 al Circaire ja va presentar la peça en format de work in progress i, enguany, ja s’ha pogut gaudir de l’obra acabada. De la mateixa manera, anaren a Karparty de La troupe Malabó (provinent del País Valencià), que va omplir el Pont de la Vila Roja i va fer somriure a infants i adults. També els agradà Nessuno, un treball en procés de creació de l’italià Giorgio Bertolotti. Finalment, la funció de dissabte de Sense destí de la companyia mallorquina Clownómadas fou un espectacle ben especial!
Festival Internacional de Teatre de Teresetes
El passat dijous 9 de maig, la coordinadora i gestora de Sa Xerxa Aina Quintana també va anar a la 26a edició del Festival Internacional de Teatre de Teresetes de Mallorca. Allà, va poder gaudir de les jornades professionals al capvespre, amb la xerrada Mans manipuladores, en què es va dur a terme una conversa de presentació de les teresetes de cos en les creacions contemporànies. Hi va intervenir Jordi Bertran i Toni Rumbau del Principat i Maru Fernández i Gerardo Martínez de l’Uruguai. Va ser una sessió molt entretenguda per reflexionar envers el cos i els titelles.
Entre altres espectacles, n’Aina va poder conèixer tres projectes sortits del forn. Primer, va assistir a la presentació de l’evolució d’Odissees de La Mecànica, que s’havia pogut veure en format de work in progress la darrera edició de FIET de Vilafranca. En segon lloc, Vai via de Xirriquiteula Teatre. Per acabar, va acudir a la presentació del darrer projecte de Teatreo Percutor, una companyia de Madrid.